Blog cimkék
Tabella

A csoportok végeredményei

A nyolcaddöntők

A mérkőzések időrendben

Negyeddöntő

Döntők

A Csoport:

B Csoport

C Csoport

D Csoport

E Csoport

F Csoport

G Csoport

H Csoport

A góllövő lista>>>>

1 James Rodríguez 6
2 Thomas Müller 5
3 Neymar 4
3 Lionel Messi 4
3 Robin van Persie 4
4 Arjen Robben 3
4 André Schürrle 3
4 Karim Benzema 3
4 Enner Valencia 3
4 Xherdan Shaqiri 3
5 Toni Kroos 2
5 Miroslav Klose 2

Forrás:sport.hir24.hu

Forrás:sport365.hu

A bűn arca Brazíliában a vb maszkja mögött......:

Mivel kontinensnyi országról van szó, a brazíliai közállapotok változatosak, általánosítani hiba, de azért viszonylag kevesen mondták eddig azt, hogy Brazília nem ismeri a bűnözést. És mivel a világbajnokság a nagyvárosokban zajlik, természetesen a brazil városok gondjai állnak a figyelem középpontjában.

Forrás: airvibez.com

Amióta a világ Brazíliát is bevette a hírekbe, egyre jobban előtérbe kerülnek a nagy tüntetések. A tüntetők azért tiltakoznak, mert hihetetlenül nagy a korrupció, amely ráadásul állami szinten is mindent ellep. Dél-Amerikában persze az újszülötteken kívül majdnem mindenki tudja, hogy kenőpénz nélkül semmit sem lehet elintézni, de ebből az embereknek elegük van.

Azért is tiltakoznak, mert minden közszolgáltatás rendkívül alacsony színvonalú, nagyvárosokban sokszor egyetlen ember jut az egészségügyi intézményekbe, miközben százak várnak a sorukra, hogy egyáltalán orvos lássa őket. Ehhez képest milliárdok mennek stadionokra, és akkor még nem beszéltünk a közlekedés árainak emeléséről, bár ezt a tüntetések hatására visszavonták.

2013-ban tanárok vonultak utcára Rio de Janeiróban, mert nincsenek megfizetve, mégis azt várják tőlük, hogy szélmalomharcot vívjanak a rossz körülményekkel, és a nehezen kezelhető diákokkal. Jellemző, hogy a tüntetésre rámozdultak olyan emberek is, akik kihasználták a lehetőséget egy jó kis balhéra, és összecsaptak a rendőrökkel, köveket, Molotov-koktélokat dobáltak rájuk, majd nekiálltak fosztogatni.

Forrás: geographypods.com
Favela, fakanál, fatányér

Rio de Janeiro déli részén, egy meredek hegyoldalban található a legnagyobb brazíliai favela, a Rocinha (kis farm). Hivatalosan majdnem 70 ezer ember él ezen a kis helyen összezsúfolódva, de becslések szerint 150-300 ezer ember is lakhat itt. A kilátás innen pazar, de az itt élő emberek kilátásai szinte reménytelenek.

A favelák olyan települések, amelyeket bádogból, deszkákból, mindenféle limlomokból építenek emberek a város szélén. Ezek a lakók eredetileg vidékről érkeztek a jobb munkalehetőségért Rióba, és ők telepedtek meg a város környéki magaslatokon, természetesen illegálisan, mindenféle engedély nélkül.

Végtelen szegénységben élnek itt az emberek, rengeteg a kábítószer, a drogkereskedő, a prostituált, és a helyiek közül sokan vesztik életüket a bandák egymás közötti leszámolásában. Rocinha még a jobban eleresztett helyek közé tartozik, mert van már infrastruktúra, bank, gyógyszertár, busz, tévé.

Forrás: Daily Mail
Kilátástalan életlehetőségek

Ennek ellenére nem egy leányálom sem ott, sem más favelában tengetni a napokat. Rengetegen járnak be dolgozni a nagyvárosba a favelákból, főleg alkalmi fizikai munkát végeznek. A lakók majdnem 70 százaléka írástudatlan, és mindössze 10%-nál is kevesebb az iskolázott családfő. Az emberi fejlettségi index (HDI) rendkívül alacsony.

A rendőrség helyett már egy ideje sokszor egyenesen a katonaságot vetik be, ha valami zűr van arrafelé, és a katonák sem bánnak velük kesztyűs kézzel, de ez érthető is, mert sok a fegyver, és habozás nélkül használják is a favelalakók. Bár a hatóságok nem örülnek neki, újabb és újabb favelák épülnek, így a szociális gondok is szaporodnak.

Forrás: Daily Mail
Gyorsan megszabadítanak az értéktárgyaktól

Óriásiak a társadalmi különbségek az országban. A vidékiek nem nagyon tudnak megélni, a jobb kereset reményében a városokba áramlanak, de ott sem biztos, hogy munkát kapnak. Reménykednek, hogy jobb lesz, de az állam nem tudja kellőképpen kezelni a szociális gondokat, ezért a munkanélküli fiatalok körében gyakori a bűnözés.

A nagyvárosokban (pl. Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Belo Horizonte) az emberek nem hordanak magukon feltűnő ékszereket, autójukat mindig bezárják menet közben is, gyanús integetőknek nem állnak meg, még akkor sem, ha rendőrnek látszanak.

Sao Paulo gazdagabb embereinek beszámolói szerint több mint 50%-ukat érte már erőszakos támadás az utcán vagy a házukban, pedig korántsem egy Rióról beszélünk... Nem csoda, hogy rengeteg a szögesdrót, a felfogadott őrző-védő Brazíliában, védik, amit védeni lehet. Sao Paulo egyes városrészeiben kívülről észrevehetetlen plázák vannak, ahová csak megfelelő bankkártyával és több szintű gépfegyveres őrségen átjutva lehet bemenni. Itt végre nyugodtan vásárolgathatnak, biztosan nem fogják őket kirabolni.

Merthogy amúgy ez bármikor előfordulhat az emberrel. A helyiek már tudják, hogy az ellenállás értelmetlen, jobb szó nélkül átadni némi pénzt. A bűnözők szinte mindig fel vannak szerelkezve fegyverrel, és gyakran kábítószert is használnak. Az érdeklődők könnyen találnak a videomegosztókon olyan felvételeket, amelyeken a rendőr nem mérlegel, akár a legfiatalabb, nyolc-, kilencéves rablót is agyonlövi.

Forrás: npr.org
Brazília édes és keserű

A kormány az utóbbi időben sok energiát fordított a favelák megtisztítására. Hol pénzzel, hol fegyverrel, és némi eredményt sikerült is felmutatnia. Mégis, eléggé sziszifuszi munkának tűnik a dolog, legutóbb éppen áprilisban tört ki balhé az egyik riói favelában...

Brazília persze nem egyenlő a bűnözéssel, sok honfitársunk érezte magát remekül, amikor ott járt, hiszen a brazilok – mint tudjuk – kedvesek, nyitottak, tudnak élni, de az elővigyázatosság szó szerint kifizetődő. A gondok felszámolása óriási feladat, és eddig ezzel nem tudott megbirkózni a kormányzat. Ennek ellenére igazi brazil módjára van, aki még ennek is meglátja a pozitív oldalát, például a brazil válogatott csatára, Hulk:

Számosan bírálják bírálják Brazíliát, hogy sok az erőszak és a bűncselekmény. De nézzük ennek a pozitív oldalát: ha Brazíliának nem lennének ilyen gondjai, akkor tökéletes ország lenne."

Hm... Az más. Ezt nem tudtuk.

Forrás: nemzetisport.hu

Ez volt 2010-ben

focivb2014.startuzlet.hu - - ÁSZF - Adatkezelési tájékoztató
Webáruház készítés a StartÜzlettel.