Tabella

A csoportok végeredményei

A nyolcaddöntők

A mérkőzések időrendben

Negyeddöntő

Döntők

A Csoport:

B Csoport

C Csoport

D Csoport

E Csoport

F Csoport

G Csoport

H Csoport

A góllövő lista>>>>

1 James Rodríguez 6
2 Thomas Müller 5
3 Neymar 4
3 Lionel Messi 4
3 Robin van Persie 4
4 Arjen Robben 3
4 André Schürrle 3
4 Karim Benzema 3
4 Enner Valencia 3
4 Xherdan Shaqiri 3
5 Toni Kroos 2
5 Miroslav Klose 2

Forrás:sport.hir24.hu

Forrás:sport365.hu

Helyszinek:

Három stadionnal továbbra is gondok vannak Brazilíában

Natalban, Porto Alegrében és Sao Paulóban is aggódóan nyilatkozott Jérome Valcke, a FIFA főtitkára.

Nem zárult megnyugtatóan Jérome Valckénak, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkárának kéthetes stadionkörútja a brazíliai világbajnokság helyszínein, mivel a 12-ből három aréna esetében komoly problémákkal szembesült.

A sportvezető csütörtökön összegezte tapasztalatait, kiemelve, hogy Natalban, Porto Alegrében és Sao Paulóban is elmondta a szervezőknek, aggódik az ottani helyzet miatt. Beszámolója szerint Natalban "versenyt futnak az idővel", míg Porto Alegrében még "rengeteg a tennivaló".

A június 12-i nyitómérkőzés helyszínén, a Sao Pauló-i Corinthians Arénában a legnagyobb gondot az okozza, hogy vélhetően nem tudnak teljes kapacitással tesztelni a vb előtt, márpedig a FIFA ezt elvárja a szervezőktől. Az első tesztmérkőzést május 18-án rendezték, ám a 68 ezres létesítménybe, mindössze 36 ezer szurkolót engedtek be. A második találkozóra, melyre vasárnap kerül sor, az eredeti tervek szerint minden helyet értékesítettek volna, a héten azonban a helyi illetékes szervek biztonsági okokból nem adtak engedélyt az ideiglenes székekkel felszerelt szektorok megnyitására. Mindez azt jelenti, hogy maximum 40 ezren lehetnek jelen a meccsen.

Valcke a hiányosságok mellett pozitívumokról is beszámolt, mivel a másik kilenc helyszínnel kifejezetten elégedett volt. Így a Curitibában látottakkal is, ami azért "nagy szó", mert az év elején a folyamatos csúszások miatt komolyan felmerült, hogy megfosztják a rendezés lehetőségétől a várost.

Forrás:kisalfold.hu

Maracana (Rio de Janeiro)

Brazília ikonikus stadionját még az 1950-es labdarúgó-világbajnokságra építették, akkor az aranyéremről döntő mérkőzésen a statisztikák szerint csaknem 200 ezren nézték végig, ahogyUruguay válogatottja 2:1-re legyőzi a házigazdákat. Az aréna átépítését 2010-ben kezdték el, az évtizedek alatt megváltozott biztonsági előírások miatt napjainkban már „csak" 79 000 néző befogadására képes a Maracana. A 2013-as Konföderációs Kupa mérkőzéseinek egy részét itt rendezték, az idén nyáron pedig összesen hét meccset bonyolítanak le a stadionban, köztük a torna döntőjét is.

 Corinthians Aréna (Sao Paulo)

Az új stadiont kifejezetten a világbajnokságra kezdték el építeni 2011 májusában. Az előzetes tervek szerint az arénának 2013 végére kellett volna elkészülnie, ám egy sajnálatos baleset (a leszakadó tetőszerkezet két munkás halálát okozta) miatt meghosszabbodtak a munkálatok. A 48 ezer férőhelyes stadiont a világbajnokság idejére csaknem további 20 ezer ülőhellyel egészítik ki, itt játsszák majd a Brazília–Horvátország nyitó találkozót, ezenkívül három másik csoportmeccsnek, egy nyolcaddöntő-mérkőzésnek, illetve az egyik elődöntőnek lesz a helyszíne a kibővíthető aréna. A tornát követően az első osztályú Corinthians bajnoki meccseit bonyolítják le a stadionban.

Mineirao (Belo Horizonte)

Az 1965-ben épült stadion az Atlético Mineiro és a Cruzeiro hazai pályája, a 2014-es világbajnokságra jelentős átépítésen esett át. A külső váz, illetve a tető felújítása mellett a FIFA biztonsági előírásait szem előtt tartva újították fel az arénát. A nyáron összesen hat mérkőzést játszanak a Mineiraóban, köztük egy nyolcaddöntőt, illetve az egyik elődöntőt.

Nemzeti Stadion (Brazíliaváros)

A fővárosi stadiont 2010-ben kezdték el építeni, miután a régi arénát teljesen lebontották. Brazília második legnagyobb stadionjában rendezték a tavalyi Konföderációs Kupa nyitó mérkőzését (Brazília–Japán), a 2014-es világbajnokságon pedig hét mérkőzést zavarnak le benne. A csoportmeccsek mellett az egyik negyeddöntő, valamint a harmadik helyért zajló párharc is a 71 ezer férőhelyes arénában lesz megtartva; a Nemzeti Stadion a 2016-os olimpia labdarúgótornáján is szerepet kap majd.

Castelao Aréna (Fortaleza)

Az 1973-ban épült stadion számos átalakítást élt már meg, nem sokkal az átadás után újabb lelátókat építettek hozzá, aminek köszönhetően például 1980-ban 118 ezren tekinthették meg élőben a Brazília–Uruguay mérkőzést. 2002-ben a lelátókat befedték, ekkor 60 ezresre „szűkült" a befogadóképessége. A világbajnokságra 2011 elején kezdték el a felújítást, amelyet még 2012 végén befejeztek, így a Castelao lett az egyik első brazíliai stadion, amely készen állt a tornára. A Castelao Aréna hat mérkőzésen látja vendégül a világbajnokság csapatait, a csoportmeccseken kívül egy nyolcad-, illetve egy negyeddöntőt is rendeznek benne.

Fonte Nova Aréna (Salvador)

Újabb teljesen új stadion a világbajnokságra (miután az ugyanazon a helyen álló régi arénát lebontották), a régi mintájára építették. A stadion egyik végét a tervezők „nyitva hagyták", így kitűnő látványt nyújt a stadion szomszédságában fekvő édesvízi tó a szurkolók számára. Hat mérkőzést rendeznek az 53 700 férőhelyes Fonte Nova Arénában, köztük egy nyolcaddöntő-, valamint egy negyeddöntő-összecsapást is.

Beira-Rio Stadion (Porto Alegre)

Az ország szinte legdélebbi részén lévő stadion festői környezetben található, hosszú évtizedek óta szolgál az Internacional otthonául. Nagy derbiket és nem kevesebb mint négy Libertadores-kupa-döntőt rendeztek benne, a világbajnokságon pedig négy csoportmeccsen kívül egy nyolcaddöntő is ebben lesz megtartva. Az 1969-ben épített komplexumot 2014-re felújították, az új tetőszerkezet elkészülte és az átalakítások után maximálisan 50 287 néző befogadására lesz alkalmas a nyári tornán.

Pernambuco Aréna (Recife)

A stadiont szintén kifejezetten a 2014-es világbajnokságra építették. Az alapjait 2010 októberében tették le, 2013 májusában pedig már átadásra kész volt, így már a Konföderációs Kupán is helyszín volt a helyiek 46 000 férőhelyes új büszkesége. A vb-n öt összecsapást játszanak benne: négy csoportmeccset, illetve egy nyolcaddöntő-mérkőzést.

Amazonia Aréna (Manaus)

Meglehetősen későn (2011 eleje) kezdték el a manausi stadion építését a brazil szervezők, hiszen 2010 márciusában még a régi aréna lebontásának elindításával voltak elfoglalva. Az új stadiont eredetileg 2013-ra fejeztek volna be – ennek ellenére a mai napig nem készült el! A FIFA több ízben is elmarasztalta a szervezőket a hatalmas csúszás miatt, de az arénát végül 2014. március 9-én felavatták.

Pantanal Aréna (Cuiabá)

Az előzetes tervekhez képest késésben van az újonnan épülő cuiabái stadion is; a régi stadiont 2010-ben bontották le, és csak ezután kezdhettek hozzá az új építéséhez. Az aréna 43 ezer férőhelyes lesz, bár a tornát követően 15 ezret ebből valószínűleg elbontanak. A szervezők kimondottan figyeltek a környezettudatos megvalósításra, a stadion négy sarkában például zöld részt (fás területet) alakítottak ki. Négy csoportmeccset játszanak a létesítményben.

Dunas Aréna (Natal)

A 2011 végén lebontott Machadao Stadion helyén kezdték el építeni a Dunas Arénát, amely 43 000 néző befogadására lesz alkalmas a világbajnokságon. Fontos kihangsúlyozni, hogy a világbajnokságon, mert a tornát követően tízezer ülést eltávolítanak belőle. Bár a munkálatok itt is igencsak elhúzódtak, 2013 végén sikerült átadni a vadiúj létesítményt. A stadion neve a környék közismert természeti jelenségére, a homokdűnére utal, a szerkezet hullám alakja pedig szintén erre emlékezteti majd az odalátogatókat. Négy csoportmeccset rendeznek meg a Dunasban.

Baixada Aréna (Curitiba)

1999-ben adták át a Paranaense stadionját, amely Dél-Amerika egyik legkorszerűbb stadionjának számított akkor. A 2014-es világbajnokság előtt számos átalakítást hajtottak végre rajta annak érdekében, hogy megfeleljen a FIFA előírásainak. A 41 ezres stadion átépítését 2011 végén kezdték el, az átadást 2014 első negyedére tervezik. A nyári tornán négy csoportmeccsnek ad otthont.

Forrás: nemzetisport.hu

Ez volt 2010-ben

focivb2014.startuzlet.hu - - ÁSZF - Adatkezelési tájékoztató
Webáruház készítés a StartÜzlettel.